חדשות « כנס מאורות 2009
כל החדשות

ריקוד המכונה

יום רביעי, 16 בדצמבר, 2009

בתערוכת הרובוטים הבינלאומית בטוקיו ניתן היה לראות שלושה רובוטי מוטומן, מהסוג המשמש כטבחים ובתפקידים אחרים, מבצעים ריקוד מסונכרן עם חרבות אור. מדובר היה רק בתצוגת יכולות בסיסית אבל צריך להתחיל להיזהר – רק שלא יקבלו רעיונות ויהפכו לגנרל גריבוס.

לפרטים נוספים

רק לא למצמץ

יום רביעי, 16 בדצמבר, 2009

אחת הבעיות העיקריות בחיפוש האינטרנטי היא תיוג התמונות. כשגוגל, לדוגמה, מחפש תמונות של חתולים, הוא לא יידע לזהות אם בתמונה מופיע חתול אם לא מקושרת אליה תגית עם המילה 'חתול'. יהיה יעיל יותר אילו המחשב ידע לתייג את התמונה בעצמו. זה מה שניסו לעשות שני מהנדסים מחטיבת המחקר של מיקרוסופט, שתכננו מערכת הקוראת את התגיות ממוחו של הצופה.

המהנדסים התקינו מערך של אלקטרודות על ראש המשתמש ולימדו מחשב לשייך גלי מוח מסוימים לתמונות מסוימות וכך לדעת אם מוצג על המסך פרצוף, חיה או עצם דומם. אם ישכללו את המנגנון אולי יהיה אפשר ללמד את המחשב להבדיל בין יותר משני עצמים בו זמנית. מבט של חצי שנייה והופ, התמונה מתויגת.

לפרטים נוספים

אופנה בחלל

יום שלישי, 15 בדצמבר, 2009

בימינו זה עניין מסובך ללבוש חליפת חלל, סיפור שדורש עזרה של כמה אנשים ונמשך דקות ארוכות. באוניברסיטת מרילנד עובדים כעת על חליפת החלל הבאה שתהיה פשוטה יותר לשימוש. מעבר לדרישות הבטיחות המחמירות של נאס"א, החליפה תוצמד לגוף האסטרונאוט על ידי שרירים פנאומטיים והאסטרונאוט רק יצטרך להשתחל לתוכה דרך פתח הצוואר. החליפה תיסגר סביבו ותיצמד לגופו. החליפה מגיעה עם מסך בתוך הקסדה ומשקפי מציאות מוגברת להצגת מידע עזר.

לפרטים נוספים

בעיה של דיוק

יום שלישי, 15 בדצמבר, 2009

כבר הרבה זמן מדברים על מחשבים קוונטים, אך ללא הצלחה של ממש. אלה, בניגוד למחשבים רגילים, אמורים לאחסן מידע לא באמצעות אחדות ואפסים אלא בשילוב של שניהם שנקרא סופרפוזיציה. דבר זה אמור לאפשר להם לבצע חישובים מסובכים מהר יותר, להחזיק יותר מידע ואפילו להריץ תוכניות שאי אפשר להריץ במחשב רגיל.

עד כה המחשבים הניסיוניים שנבנו הצליחו לבצע רק משימה אחת. כעת בנו לראשונה במכון התקנים והטכנולוגיה בבולדר שבקולורדו מחשב קוואנטי הניתן לתכנות. המחשב, המורכב מיוני בריליום בטמפרטורה קרובה לאפס ומכמה לייזרים, הצליח להריץ כמה מאות פעמים תוכניות שנבחרו באקראי. עד כאן הכל טוב ויפה, אבל עד כה המחשב דייק רק בכ-79 אחוז מהמקרים, הרחק מה-99.9 אחוז שאליו שואפים. ועדיין מדובר בצעד גדול לכיוון מחשבים טובים וחזקים יותר.

לפרטים נוספים

מי בכלל צריך גברים?

יום שני, 14 בדצמבר, 2009

האם יתכן שמעבר להתרבות בין נשים בלבד יהיה צעד לטובה?

חוקרים באוניברסיטת טוקיו הצליחו ליצור עכבר חדש משתי ביציות ובלי תרומה של זרע גברי. נמצא כי אורך חייהן של העכבריות חסרות האב היה גבוה בשליש מאשר עכברים אחרים מאותו זן.

מסקנת המחקר הסופית – "תוציאו את הגברים מהמשוואה, ובתיאוריה נשים יכולות להאריך את חייהן בשליש".

לפרטים נוספים

חשמל באמצעות פעפוע

יום שני, 14 בדצמבר, 2009

בתאים האנושיים תהליך הפעפוע (אוסמוזה) נחוץ כדי שיהיו רוויים ומלאים. בצמחים הפעפוע מוודא שהם יוסיפו לעמוד.

בנורווגיה משתמשים בו לייצור חשמל. העיקרון פשוט: כאשר שתי תמיסות נפגשות המים נוטים לזרום מהתמיסה הרוויה במלח אל זו הדלה, דבר שיוצר הפרש לחצים שאפשר לנצל להפקת אנרגיה. כדי לעשות זאת שואבים מים מפי הפיורד, המקום שבו מים מתוקים פוגשים במי מלח, מזרימים אותם אל התא שבמפעל, ומנצלים את הפרש הלחצים, המשתווה לעמוד מים בגובה 120 מטר, כדי להניע טורבינה.

על פי הטענה, הפוטנציאל העולמי לטכנולוגיה הזאת הוא הפקה של כ-1,700 טרה-וואט-שעות, שהם כעשרה אחוז מהשימוש העולמי בחשמל. ההספק של התחנה הנוכחית קצת פחות מרשים: 4 קילו-וואט שעה, מה שמספיק בערך לחימום שניים-שלושה קומקומים חשמליים. את העיקר כבר עשינו – עכשיו רק נשאר לעלות עוד כמה סדרי גודל.

לפרטים נוספים

המכ"מ שרואה דרך קירות

יום ראשון, 13 בדצמבר, 2009

מערכת המכ"מ המוכרת לנו כיום הומצאה בתחילת המאה הקודמת. העיקרון פשוט: המתקן משדר פעימה של גלי רדיו בתדר מסוים ומנתחת את ההדים המוחזרים כדי לאכן מרחק, כיוון ולפעמים גם מהירות של עצמים. עתה המציאה חברה בשם L3 תקשורת מכ"מ משודרג וחדש המיועד לאנשי משטרה ומכבי אש ומסוגל לראות דרך קירות. המכשיר יורה פעימות גלי רדיו במאתיים תדירויות שונות ויודע לשלב את ההדים המתקבלים מהן לתמונה חדה ועדינה ביותר. כתוצאה מכך, עצמים דוממים דוהים ברקע ואילו גופים ניידים זוכים להבלטה. למעשה, פעול המכשיר כה עדינה עד שהוא מסוגל לזהות אדם מחוסר הכרה על פי נשימותיו, או את התנודות העדינות של אדם שמנסה לעמוד בלי לזוז.

לפרטים נוספים

לא רק נייר טואלט

יום ראשון, 13 בדצמבר, 2009

בסרט רובוקופ האויב הגדול שנגדו מתמודד השוטר הרובוטי הוא אד-209: רובוט דו-רגלי החמוש בשני מקלעים כבדים. אד-209 הוא פשוט דגם רובוטי של המכה, הלוחם המכני הגדול של האנימציה היפנית, עם הבדל קטן אחד – הוא לא זקוק לטייס/נהג אנושי.

לאחרונה, כמה שנים אחרי יום הדין של שליחות קטלנית, מהנדס מאריזונה בנה רובוט אוטונומי קטנטן ומתכוונן בעל מקלעי פלסטיק קטנים שיורה על גלילי נייר טואלט. היום פלסטיק ומחר – עופרת?

לפרטים נוספים

מי לקח את העב"ם שלי?

יום שבת, 12 בדצמבר, 2009

ב-1950 הוקמה במשרד הביטחון הבריטי מחלקה שתפקידה היה לחקור ולעקוב אחרי דיווחי עב"מים. השנה החליטה ממשלת בריטניה לסגור את המחלקה. הסיבה? המחלקה שואבת כ-50 אלף לירות סטרלינג כל שנה בעוד שעד כה לא נמצא אפילו עב"מ אמיתי אחד המאיים על הממלכה המאוחדת. מומחי העב"מים, כמובן, כועסים: מה יקרה כשאי-טי ירצה להתקשר?

לפרטים נוספים

חדש – עוזרת בית רובוטית!

יום שבת, 12 בדצמבר, 2009

הידעתם שמחצית מ-800 אלף הרובוטים התעשייתיים בעולם נמצאים ביפן? יפן נחשבת לאחת המדינות המתקדמות ביותר בעולם בתחום הרובוטיקה. בה בעת היא גם אחת המדינות עם האוכלוסייה המבוגרת ביותר בעולם. עשו אחד ועוד אחד ותבינו מדוע מקווים שם כל כך לגייס רובוטים לטפל באנשים ולקחת עבודות שצעירים יפנים מסרבים לעשות, כגון ניקיון או טבחות. ואכן, התערוכה הבינלאומית למכונות וטכנולוגיית אוכל הציגה את יכולותיהם של מגוון שפים רובוטים, שהפכו אפיפיות יפניות, הכינו סושי וחתכו ירקות.

לפרטים נוספים