זמן אירוע\חדראירועתיאורסוג אירועתגיות
יום חמישי 26/12 11:00 - 12:00
אוהורה
עולם קווירי, שפה בינארית / ליאור מאלי

הספרות הספקולטיבית מאפשרת לנו לדמיין עולמות קוויריים שחוקי המגדר בהם שונים משלנו… אם הם קיימים בכלל. אבל השפה העברית הממוגדרת מקשה עלינו לייצג דמויות שחורגות מתבניות מגדריות בינאריות. בהרצאה אדבר על ייצוגים קוויריים וא-בינאריים ביצירות שנכתבו באנגלית, על ניסיונות פורצי דרך לשמור על הייצוגים הללו בעברית, ועל האשליה הטמונה בניטרליות מגדרית.

על המרצה: מרצה וחוקר.ת מגדר, גיק.ית, קוויר.ית וקורא.ת נלהב.ת

הרצאה
יום חמישי 26/12 11:00 - 12:00
ח'מל
בוני העולמות / ד"ר תמר קיס-פפו

עיזרו לג'ימי להגיע הביתה. יחד נבנה משחק לוח שבו ג'ימי מטייל בין העולמות ומנסה להגיע הביתה ולנצח את ההם במשחק של עצמם.

מגיל 7 ומעלה או בליווי הורים. דרוש ידע בסיסי בעבודות יצירה ומספריים.

הורה מלווה לילדים עד גיל 12 לא יחויב בכרטיס.

על המנחה: חוקרת אבולוציונית, גיקית מושבעת, פעילת כנסים, אם ויוצרת בישראל.

סדנה
יום חמישי 26/12 12:00 - 13:00
אוהורה
נקמת היורם – המכשירים שהולידו את המחשב המודרני / אורי יאנובר

בשלהי המאה ה-19 נולדו כמה מכשירים שעניינו רק בעלי מקצוע מעטים — סרגלי לוגריתמים, קופות מכניות, טבולטורים, טלפרינטרים ומרכזיות טלפונים. איך קרה שכל אלה חברו יחד והפכו למחשבים המודרניים? ההרצאה תיגע ברעיונות המתמטיים שבבסיס מכשירי החישוב האלה, תמקם אותם ביחס לבעיות שניסו לפתור, ותנסה להסביר איך הם הצטברו לשלם העולה בהרבה על סכום חלקיו.

על המרצה: מהנדס בתחום הגנטיקה החישובית. בעל תואר שני במדעי המחשב.

הרצאה
יום חמישי 26/12 12:00 - 13:00
זאת'רס
הגבול בין התרבותי לפרא / רן קרויזר

מאז ומעולם, כבר בימי השוּמרים והיוונים, הגדירו האנשים את תרבותם על פי מה שהיא לא – כל אותם פראים ברברים שמעבר לגבולותיה. המדע הבדיוני הטלוויזיוני אימץ את השיטה הזאת של בחינת התרבות על פי אלה שנמצאים מעבר לגבולותיה והציג תובנות מעניינות. בהרצאה נבחן את ההיסטוריה של המבט אל מעבר לגבול, ונראה איך היא באה לידי ביטוי בסדרות המדע הבדיוני.

על המרצה: בעל תואר שני במקרא, ביבליופיל מושבע וסקרן מטבעו.

הרצאה
יום חמישי 26/12 12:00 - 13:00
עאליה
מסע אל קצה היקום – ומה מצאנו שם / אהוד מימון

מסעות לקצה היקום המוכר מלווים את המדע הבדיוני מראשיתו ועד ימינו. בהרצאה אסקור כמה מסעות כאלה, מגוליבר של ג'ונתן סוויפט ועד "יושרת טורן" של אן לקי ואנסה לראות מהו קצה היקום של כל יצירה, ומה מצאו גיבורי היצירות בקצה היקום הזה.

על המרצה: עורך אתר האגודה הישראלית למדע בדיוני ולפנטסיה והאסופה השנתית "היה יהיה", מרצה ובלוגר.

הרצאה
יום חמישי 26/12 12:00 - 14:00
ח'מל
מפצחים מדע בדיוני: סדנה לכותבי ז'אנר / מעין רוגל

הסדנה לפיצוח סיפורים חוזרת במהדורה מיוחדת לכנס מאורות, המיועדת לכותבי ז'אנר ששוקדים על פיתוח סיפורים או עולמות סיפור. בואו לסדנה מעשית של חקירה ובנייה של עלילות, גיבורים, ועולמות סיפור מד"ביים.

מגיל 16 ומעלה. הסדנה עלולה לגעת בתכנים אלימים.

על המנחה: סופרת, תסריטאית, מנחת כתיבה ומפצחת סיפורים. בוגרת בית הספר לקולנוע סם שפיגל וסדנאות תל אביב-לוס אנג'לס לקולנוענים.

סדנה
יום חמישי 26/12 13:00 - 14:00
אוהורה
למה החלל אפל יותר בקולנוע? / יואב לנדסמן

סרטים וסדרות שמתרחשים בחלל מופקים היום בהמוניהם אחרי שנות בצורת ארוכות. אבל במקום ליהנות מפלאי הקידמה ומחדוות הגילוי, אנחנו מקבלים פחד מטכנולוגיה, אמונות טפלות, ופסאודו-מדע. מה בדיוק קורה כאן, ומה זה אומר עלינו, על חברות ההפקה ועל העולם המודרני?

על המרצה: מהנדס חלל שתכנן והטיס כמה לוויינים ואפילו חללית לירח, חובב מדע בדיוני ופועל לקידום פעילות האנושות בחלל.

הרצאה
יום חמישי 26/12 13:00 - 15:00
זאת'רס
המהלכים בקצוות / ד"ר דפנה קירש

מועדון הקריאה החודשי מתקיים מאז 2007 ביוזמת האגודה הישראלית למדע בדיוני ולפנטסיה. מפגשי המועדון פותחים פתח לדיון בספרים, ומהווים במה להחלפת דעות ולמציאת נקודות מבט חדשות.

ספרה של דיאנה ווין ג'ונס, "המהלכים בקצוות" מציג הרפתקאות סוחפות, אך גם שאלות פילוסופיות מעניינות על זמן, בית, בדידות, אובדן, סיפור סיפורים והקשר בין משחק למציאות. נדון יחד בספר ובנקודות מעניינות העולות ממנו.

הכניסה בחינם. רצוי (אך לא חובה) להביא עותק של הספר.

על המנחה: חובבת מדע בדיוני ופנטזיה מנעוריה, מרכזת פרויקט מועדון הקריאה ומנחה ותיקה.

מועדון קריאה
יום חמישי 26/12 14:00 - 15:00
אוהורה
יומה של כל דמות יגיע / דיאנה בארון

בכל סיפור יש דמות ראשית, הגיבור/ה האחד/אחת, שתנצח/ינצח את הרוע. ובמקרה יש גם דמויות משנה. חלקן חשובות יותר, ואחרות באות ונעלמות ביעף. רבות מהן מהלכות בשולי החברה. ההרצאה תתמקד ביקום "המשחק של אנדר", הכולל דמויות משנה רבות שעברו בהמשך הדרך לקדמת הבמה. בהרצאה נאפיין את הדמויות הללו, נבחן מה מושך בהן ונשאל האם אנחנו גיבורי הסיפור שלנו, או שמא דמויות משנה?

על המרצה: עורכת דין וסופרת בהתהוות. סיפורה "אנשי המחילות" התפרסם באסופה "היה יהיה 2019".

הרצאה
יום חמישי 26/12 14:00 - 15:00
עאליה
מה יקרה בגאטאקה? / שחר קורן

הטכנולוגיה הגנטית דוהרת קדימה במהירות מסחררת. בישראל מדברים על ההשלכות המוסריות של הבדיקות הגנטיות, בארצות הברית מעבדות פוריות מבטיחות ללקוחות צאצא גבוה וחכם יותר ובסין כבר בוצעה העריכה הגנטית הראשונה של עובר אנושי. האם אנחנו בדרך לממש את התחזיות של הסרט "גאטאקה"? ומה יקרה כשנגיע לשם?

על המרצה: דוקטורנטית לגנטיקה וחובבת מדע בדיוני.

הרצאה
יום חמישי 26/12 14:00 - 15:00
ח'מל
המתמטיקה של הקצוות ***בוטל*** / שקד פלגי

בספר "המהלכים בקצוות" של דיאנה ווין ג'ונס מתוארים עולמות המחוברים ביניהם ב"גבולות", או "הצטלבויות". אבל אף שהמוקד בספר הוא בעולמות המגוונים והתרבויות בהם, גם הקצוות עצמם זוכים לתיאור מקיף יחסית – שמתקשר לכמה רעיונות מתמטיים חביבים. בסדנה נחקור מעט את הקסמים המתמטיים הללו, ובהשראתם ניצור משושים מתהפכים ופאונים רב-ממדיים.

מגיל 8 ומעלה.

על המנחה: סטודנט לתואר שני במדעי המוח, חובב מדע בדיוני, פנטזיה ויצירה ומנחה סדנאות ותיק.

סדנה
יום חמישי 26/12 15:00 - 16:00
אוהורה
איך לא למות באפוקליפסת זומבים? / נטע טרופ

אז התחלת אפוקליפסת זומבים – וזה היה רעיון רע! כל אהוביך הופכים למפלצות לנגד עיניך, וכל מי שטרם חלה שרוי בהלם מוחלט. מה עושים? האם מוטב לנסות להזהיר את כולם, או אולי דווקא לנסות לעצור את ההתפרצות כל עוד אפשר? להתבצר במקום אחד או להמשיך לזוז? למצוא מאגר נשק ותחמושת או שמא להתרגל לנשק קר? כל התשובות לכל השאלות שצריכות להישאל על עולם הזומבים החדש והמפחיד שיצרתם.

על המרצה: סטודנטית לפסיכולוגיה ולחינוך באוניברסיטה העברית, מנהלת הקופות והכספים של הכנס, חוגגת עשור בכנסים.

הרצאה
יום חמישי 26/12 15:00 - 16:00
זאת'רס
מפגש קהילת "ספרים"

מפגש קהילת "ספרים".
הכניסה בחינם.

מפגש
יום חמישי 26/12 15:00 - 16:00
עאליה
אולף סטייפלדון – הענק הנשכח של המדע הבדיוני / תום בייקין-אוחיון

הוא נחשב בחייו ליורשו של של ה' ג' וולס, כתיבתו השפיעה על סופרים כארתור סי קלארק ודוריס לסינג וספרו Star Maker ("בורא הכוכבים") הוזכר בעשרות סרטים הוליוודים. ובכל זאת, כיום הוא כמעט נשכח. בהרצאה נתוודע לכתביו, חייו ומחשבותיו של אחד הסופרים הגדולים והנשכחים של המדע הבדיוני.

על המרצה: סופר, מרצה ומבקר תרבות. ספרו הראשון, "אגדות אמיתיות, כרך א'" יצא לאור השנה וזכה לביקורות נלהבות.

הרצאה
יום חמישי 26/12 15:00 - 17:00
ח'מל
המתרגמים במרכז / ענבל שגיב-נקדימון

"המהלכים בקצוות" הוא שם מעולה, נכון? השם הכי מתאים לספר! ואולי לא? ומה זה בכלל Homeward Bounders? בסדנת תרגום נעבוד על קטע מתוך ספרה של דיאנה ווין-ג'ונס, נתייחס לשלל הרמזים והמשמעויות הנסתרות בטקסט ונדון בדרכים האפשריות להעביר אותם לעברית. נדבר על תרגום ספרותי בכלל, תרגום לעברית בפרט, ותרגום מדע בדיוני ופנטזיה במיוחד.

מגיל 16 ומעלה. דרושה שליטה בעברית ובאנגלית ברמה תיכונית לפחות.

על המרצה: מתרגמת ומרצה. תרגמה לעברית כמה מספריה של דיאנה ווין-ג'ונס, ביניהם "המהלכים בקצוות". לאתר שלה

סדנה
יום חמישי 26/12 16:00 - 18:00
זאת'רס
אסכולת אוקספורד: העולמות המקבילים של ווין-ג'ונס, לואיס ופולמן / גילי בר-הלל סמו

עולמות מקבילים הם מוטיב חוזר בספריה של דיאנה ווין-ג'ונס, ובכלל זה "המהלכים בקצוות". אין גם ספק שהיא הושפעה מק"ס לואיס, שהיה מרצה אהוב שלה באוקספורד, וספריה מתכתבים עם סצנות מ"אחיינו של הקוסם". וגם ב"חומריו האפלים" של פיליפ פולמן – עוד בוגר אוקספורד – צפים אותם רעיונות של עולמות מקבילים ושל זליגת קסם ביניהם. כל זה מתקשר גם לתיאוריות מדעיות שפותחו באוקספורד, ולשעשועי סטודנטים המדמיינים את "אוקספורד האחרת" מאחורי כל דלת: מדע ופנטזיה בכפיפה אחת.

על המרצה: בעלת הוצאת הספרים עוץ ומומחית לספרות ילדים ונוער. מתרגמת ועורכת ספרי ילדים מזה עשרים שנה.

הרצאה
יום חמישי 26/12 16:00 - 17:00
עאליה
זאת דלת? זה חלון? לא! זה עולם מקביל / חן דאי

בעולם האדריכלות יש חשיבות רבה לנושא המעברים בין חללים והשאלה איפה עובר הגבול בין מקום אחד לאחר. אולם במדע הבדיוני והפנטזיה המושגים האלה מיטשטשים. אצל דיאנה ווין-ג'ונס במיוחד אפשר למצוא שלל סוגים משונים של מעברים, דלתות ושיטות לזוז ממקום אחד לאחר. בהרצאה אנסה לבחון את הגדרות החלל ביצירות מוכרות מהז'אנר, ובמיוחד מיצירותיה של ווין-ג'ונס, ולהבין איך מצבי המעבר האלה משפיעים על הדמויות, ועלינו כקוראים.

על המרצה: סטודנטית לאדריכלות, דור שני של מרצות בכנסים.

הרצאה
יום חמישי 26/12 17:00 - 18:00
אוהורה
לעולם לא (אותו) עולם / לילי דאי

אינכם יכולים להיכנס לאותו נהר פעמיים – לא כל שכן לאותו עולם. האמיצים שנוסעים בין עולמות, יקומים וזמנים יגלו תמיד שהעולם שאליו הם חוזרים (אם בכלל) שונה מזה שעזבו: לפעמים רק המכונית שלהם החליפה דגם, ולפעמים הלטאות שולטות עכשיו בכדור הארץ, או שהם מבינים שהעולם שהכירו היה רק אשליה. בכל המקרים, הבית פשוט אינו אותו בית. הצטרפו למיטב דמויות המדע הבדיוני והפנטזיה המנסות לשוב הביתה ולזהות מהו העולם האמיתי.

על המרצה: חובבת וכותבת מדע בדיוני ופנטזיה, בעלת תארים בתקשורת וקוגניציה, וחנונית בשוליים מאז שהיא זוכרת את עצמה

הרצאה
יום חמישי 26/12 17:00 - 18:00
עאליה
חופש, שוויון ו… בינה מלאכותית / אדוה לוטן

טכנולוגיות הבינה המלאכותית מתקדמות במהירות הבזק ואוצרות בתוכן הבטחה אדירה. אבל עם כוח גדול מגיעה אחריות גדולה, והאתגרים הגדולים של הבינה המלאכותית אינם נמצאים כלל בטכנולוגיה. איך מוודאים שהבינה המלאכותית תהיה שוויונית והוגנת כלפי כולם? האם אנחנו מבינים בכלל מה קורה שם בקופסה? ומה זה אומר להיות ילדים בעולם מרובד?

על המרצה: מנכ"לית עמותת "מדעת", המקדמת את בריאות הציבור, ויועצת עסקית-טכנולוגית במקצועה.

הרצאה
יום חמישי 26/12 17:00 - 18:00
ח'מל
שירי שוליים: פילקייה / דנה כץ-בוכשטב

בואו לשיר עם חובבים אחרים ממיטב שירי העם של המדע הבדיוני והפנטזיה. השירים הידועים והפחות ידועים, שירים למנגינות מוכרות וחדשות. כי הדרך לקהילה עוברת ברון ושיר!

מנחה: דנה כץ-בוכשטב

אירוע קהילתי
יום חמישי 26/12 18:00 - 20:00
אוהורה
החובבים בקצוות / עינת סיטרון

התרבות אינה מקשה אחת – היא רצף של תת-תרבויות ותרבויות שוליים, קבוצות בעלות שפה, מנהגים, אופנה וקודים משל עצמן. גם הפאנדום הוא קבוצה כזו, והוא זכה לאורך השנים לייצוגים שונים ומשונים במדיה – מ"נפילת המלאכים" ועד "המפץ הגדול", דרך הפרק המתבקש של רצח בכנס חובבים שהופיע בכל סדרת משטרה שהיא. חברות הפאנל יחקרו מי אנחנו, איך מייצגים אותנו, ולמה בעצם.

עינת סיטרון (מנחה): בעלת תואר ראשון בקולנוע וטלוויזיה, עובדת באולפן חדשות, מרצה ותיקה ולשעבר מנהלת התוכן של פסטיבל אייקון.

לילי דאי: חובבת וכותבת מדע בדיוני ופנטזיה, בעלת תארים בתקשורת וקוגניציה, וחנונית בשוליים מאז שהיא זוכרת את עצמה

מעין שיר: מהנדסת פתרונות בינה מלאכותית ופאנגירל במשרה מלאה.

נטע טרופ: סטודנטית לפסיכולוגיה ולחינוך באוניברסיטה העברית, מנהלת הקופות והכספים של הכנס, חוגגת עשור בכנסים.

פאנל
יום חמישי 26/12 18:00 - 19:00
זאת'רס
בחלל, איש לא יכול לשמוע אותך שר / נעם ויס

כל חברה אנושית מצאה דרכים אמנותיות להביע את עצמה. לכאורה יכולנו לצפות שהמדע הבדיוני, שמצליח כבר עשרות שנים לתאר טכנולוגיות חדישות, צורות חיים משונות ודרכים חלופיות לארגון, יוכל למצוא גם מגוון רב של דרכים שבהן אותן חברות ותרבויות אחרות יפגינו את ייחודן האמנותי. בהרצאה ננסה לראות האם הז'אנר אכן עומד באתגר הזה ומה מפריע לו בכך, וגם נציג כמה יצירות שעשו עבודה מוצלחת במיוחד בנושא.

על המרצה: סטודנט לתואר שני בספרות אנגלית.

הרצאה
יום חמישי 26/12 18:00 - 19:00
עאליה
מרים היהודייה: בעקבות הכימאית האבודה / דניאל פידלמן

מקורות הלניסטיים מאוחרים מציגים אישה בשם מרים היהודייה, שהייתה הכימאית הגדולה ביותר של כל הזמנים. הם מביאים שיעורים מפיה, שמשקפים במידה מסוימת את אופיה, תולים בה את המצאתם של מכשירים הנמצאים בשימוש עד היום ואפילו את אבן החכמים – באזכור הראשון של המושג בהיסטוריה. ועם זאת, המקורות הקיימים רזים מאוד וחסר להם עוגן תקופתי. איך יעבוד ההיסטוריון בבואו לחשוף דמות משפיעה ונשכחת בתולדות המדע?

על המרצה: כותב שירה ופרוזה, מלמד היסטוריה ותרבות, יוצר משחקי הרפתקה.

הרצאה
יום חמישי 26/12 19:00 - 20:00
זאת'רס
על קצה (התפתחות) הלשון / גלי אחיטוב

השפה האנושית נחשבת בעיני רבים "מותר האדם מן הבהמה". עם זאת, טובי החוקרים טרם הבינו מתי היא התפתחה, מה אִפשר את התפתחותה ומדוע התהליך הזה נותר ייחודי לבני האדם. בהרצאה נסקור תיאוריות ומחקרים שמגששים סביב שאלות כאלה: האם לשפה יש יתרונות אבולוציוניים? אילו מיומנויות קוגניטיביות נדרשו כדי לפתח אותה? אילו התנהגויות של בעלי חיים מזכירות שפה טבעית? ומה אפשר ללמוד מ"מקרי קצה", כמו תינוקות, חירשים, חולי פרקינסון ושפני סלע?

על המרצה: עורכת, עוסקת בחינוך ומנהלת את מועדון הקריאה הירושלמי. בוגרת לימודי בלשנות באוניברסיטה העברית.

הרצאה
יום חמישי 26/12 19:00 - 20:00
עאליה
דיאנה ווין ג'ונס על ספת הטיפולים של מלאני קליין / מאיה הכט

בתקופת הבליץ במלחמת העולם השנייה, הפסיכואנליטיקאית מלאני קליין טיפלה בילדי לונדון. באותו זמן הייתה דיאנה ווין ג'ונס ילדה לונדונית שמצאה את עצמה נודדת ממקום למקום, ללא בית. קשה להאמין שהשתיים נפגשו, אבל מי שקרא את "המהלכים בקצוות" בהחלט יכול לדמיין שכן. בהרצאה אדון בספר כפי שהוא נראה מבעד למשקפי תיאוריית יחסי האובייקט של קליין, אבחן את היחס של השתיים לחוויית הגלות ואראה למה כל זה רלוונטי היום.
ההרצאה עוסקת בין השאר בהזנחה הורית.

על המרצה: מתמחה בפסיכולוגיה שיקומית, עובדת בבי"ח הדסה וחובבת מד"ב ופנטזיה בזמנה הפנוי.

הרצאה
יום חמישי 26/12 20:00 - 21:00
אוהורה
שלושה סיפורים מקצה הזמן / דמיאן הופמן

בהרצאה נתבונן בשלושה סיפורים מקיצו של הזמן, מהנקודה שבה היקום מת: "השאלה האחרונה" של אסימוב, "היין נשאר פתוח זמן רב מדי והזיכרון התעמעם" של אליסון ו"The Heat Death of the Universe" של זולין. נבחן כל אחד מהם בהקשר שבו הוא נכתב וביחס שלו לאנטרופיה ולזחילה הבלתי נמנעת אל סוף הזמן. נשאל מה אפשר ללמוד בקצה הזמן, ומה מעיד יחסנו אליו על התקוות והפחדים שלנו.

על המרצה: מהנדס בתחום ההייטק, מרצה מנוסה בנושאי מדע בדיוני, מדע וחברה.

הרצאה
יום חמישי 26/12 20:00 - 21:00
זאת'רס
קריאה משותפת בשני סיפורים / אהוד מימון וד"ר קרן לנדסמן

"ההופכים את עורפם לאומלאס" של אורסולה לה-גווין ו"בן כלאיים" של נמרוד איזנברג הם שני סיפורים שמציבים את אנשי השוליים במרכז. הצטרפו אלינו לקרוא יחד את הסיפורים האלה ולדון בהם.

בסיפורים יש עיסוק בבריונות ובאלימות כלפי ילדים.

אהוד מימון: עורך אתר האגודה הישראלית למדע בדיוני ולפנטסיה והאסופה השנתית "היה יהיה", מרצה ובלוגר.

ד"ר קרן לנדסמן: רופאה, אמא וסופרת בסדר משתנה. זוכת פרסי גפן ומחברת הספרים "לב המעגל" ו"שמים שבורים".

דיון
יום חמישי 26/12 21:00 - 22:00
אוהורה
ארוע הסיום / ענבר מאירסון

גם השנה יחתם כנס מאורות באירוע חגיגי, חסר היגיון ומלא פונים! הצטרפו אלינו להרקבה הסופית של הסגל, בתקווה שכולם יסיימו עם כל האיברים המקוריים שלהם. פחות או יותר.

מופע
Top
נגישות